Inovativní vzdělávání
a poradenství
0

Generace XYZ - seznamte se

Generace XYZ - seznamte se

Autor: Datum: 18.04. 2016 Kategorie: Vzdělávání zaměstnaců

Díky rychlému vývoji, modernizaci a rozvoji společnosti, dochází k silnějšímu a jasnějšímu vymezení jednotlivých generací. Rozdíly mezi generacemi se stále více prohlubují, což nutí společnost zamýšlet se nad problematikou generací.

Generace XYZ - seznamte se

Je dobré si uvědomit, co nás, také jak dlouho, formovalo (formativní roky) a co nás může poučit, naučit se porozumět různým kulturním odlišnostem (východ - západ). Informovat se, abychom se mohli povznést nad malicherné rozdíly.

Pojďme se však podívat na generace, které se dnes potkávají, nejen na pracovním trhu, trochu zblízka. Nejčastěji se dnes mluví o generacích X, Y a Z, v některých variantách také M, nebo W. Chceme-li být však kompletní ve výčtu generací, které se ještě, nebo stále, mohou setkat, nejen v pracovním procesu, musíme začít o generaci dříve.

Generace Baby Boomers

Generace Baby Boomers, někdy zmiňovaná jako Post War generation. Tuto generaci sociologové nejčastěji řadí do let 1945 - 1965, s malými odchylkami ve světovém měřítku. Generace "baby boomers", stejně jako všechny ostatní popisované generace, je spíš americký pojem, který lze však analogicky vztáhnout i na obyvatele České republiky. Je to generace velmi silných ročníků, které pomalu začínají odcházet do důchodu. Nicméně na mnoha místech pracovního procesu se s nimi stále ještě můžeme setkat, rozšiřují nám tak možnost setkání až na čtyři různé generace v jednom čase na jednom pracovišti.

Vyznačují se především velkým respektem k autoritám, loajalitou k institucím a potřebou jistoty. Spíše než na institucionalizované přijímaní znalostí upřednostňují učení životem. Mají vyvinutý cit pro hierarchickou společnost. V pracovním procesu vnímají technologie jako bonus. Neradi se stěhují za pracovním uplatněním a jsou zaměřeni spíše lokálně.

Vraťme se však k nejzmiňovanějším zástupcům generací, tedy X, Y a Z. Vypomůžeme si personifikovaným popisem charakteristik jednotlivých zástupců.

Generace XYZ

Generace X

Generace X, v ČR zmiňovaná jako "Husákovy děti", generace let 1965 - 1982. Tuto generaci by mohl zastupovat třeba Pavel. Ten právě oslavil své padesáté narozeniny. Je to člověk se silně vyvinutým smyslem pro zodpovědnost, poctivě dochází do zaměstnání, kde pracuje už dvacátý rok. Za ta léta se propracoval do středního managementu. Život v práci striktně odděluje od toho doma. Ze své mzdy pravidelně ukládá část na stáří a část věnuje dětem. V životě by se nezadlužil. Současnou módní vlnu půjček, úvěrů, leasingů a hypoték nechápe. Uctívá společenská pravidla a řád. Snaží se vyhýbat konfliktu.

Generace Y

Generace Y, generace let 1983 - 2000. Jan si chce především užít život. Mimo jiné i proto ve svých třiceti dvou letech vystřídal už tři zaměstnání. Nebude přece celý život sedět v jednom zaměstnání! Se svojí přítelkyní si koupil dům za Prahou. Na hypotéku. Jak jinak?! Nedávno se byl potápět v Karibiku. Na podobné cesty jezdí i několikrát do roka. Pět týdnů dovolené využije vždy na maximum. Víkendy na horách jsou samozřejmostí. Chce založit rodinu a mít děti, ale na to je přece ještě moře času. Zároveň však má velké ambice v práci. Jan na rozdíl od Pavla říká, že lepší je požádat o omluvu, než žádat o dovolení.

Generace Z

Generace Z, nebo také N, jako net generation, 2000 - doposud. Tuto generaci zastoupí třeba David. Tomu je dvacet. Říká, že od pěti let sedí u počítače. V sedmi hrál své první počítačové hry. Většinu volného času stráví u počítače, ať už ve škole, nebo doma. Má profil na Facebooku, Myspace, žije v second life, píše vlastní blog, na Youtube věší videa a chatuje s desítkami kámošů, kteří také visí na síti. Škola mu nedává smysl. Přijde mu stará a zkostnatělá. To, co slyší od učitelů, zná už dávno z netu. Na světě v současnosti žije miliarda Davidových vrstevníků.

Pavel, Jan a David. Tři lidé, kteří žijí vedle sebe. Tři lidé s naprosto jinými hodnotami. Faktem dnešní doby je totiž to, že nikdy v historii lidstva spolu nežilo najednou tolik různých generací. Tím, že se dnes běžně dožíváme osmdesátky, je obvyklé, že dítě má rodiče, prarodiče i praprarodiče. Co generace, to však zpravidla jiné hodnoty a tím i jiný způsob uvažování. Navíc je tu internet a jiné technologie, které vývoj ještě zrychlují. A kromě toho také to, že dříve žila rodina pohromadě a prarodiče tak mohli ovlivňovat přemýšlení svých vnoučat a naopak. Rozdíly v hodnotách tak nikdy nebyly rozdílnější, než je tomu dnes.

Kategorie

Štítky


Sdílet

Esc
Oblíbené kurzy
Naposledy navštívené