Inovativní vzdělávání
a poradenství
0

Průvodce asertivitou

Průvodce asertivitou

Autor: Zdenka Tmějová Datum: 05.03. 2018 Kategorie: Osobní rozvoj

Komunikace je každodenní součástí našich životů a je jí třeba. Měli bychom být schopni komunikovat jasně a upřímně, na nic si nehrát, respektovat vždy naší protistranu. Proto bychom se měli naučit chovat se asertivně a nenechat se vtáhnout do roztržky s naším oponentem. Asertivní chování je možné se naučit. Na co si je třeba dát pozor?

Pokud chybí asertivní vnitřní nastavení a asertivní komunikace, vázne spolupráce, efektivita práce, klesá vnitřní spokojenost a sebedůvěra. Být asertivní se lze naučit. Je to způsob, jak komunikovat jasně, přímo, upřimně, jako rovný s rovným.  Je to o respektu a úctě k sobě a k druhému. Je to způsob, jak budovat sebedůvěru, jak zvyšovat spokojenost, jak efektivně spolupracovat a budovat dlouhodobé vztahy.

Příliš pasivní?

Neodvážíme se odmítnout nepřijatelné požadavky, obáváme.  Dostáváme se do stresu z přetížení.  Jasně nesdělujeme, co chceme a nechceme (sami to mnohdy nevíme), natož abychom sdělili, jak se cítíme a proč. Je nám zatěžko žádat druhé o laskavost či pomoc, protože je nechceme obtěžovat.  Zřídka kdy řekneme svůj názor, málokdy ho prosadíme. Naše názory nejsou brány vážně (pokud je už řekneme). Naše sebevědomí klesá. Celková pohoda v životě nic moc. Zdraví trpí. Nejsme spokojeni, uzavíráme se do sebe. Necítíme se ok.

Příliš agresivní?

Většinou dosáhneme toho, co chceme. Umíme i jasně a přímo vyjádřit své názory a požadavky. Druhý přinutíme udělat, co chceme, ať už chtějí nebo ne. Máme k tomu dost prostředků: příkazy, tresty, vyvolání strachu, pozici moci. Chyby netolerujeme a hned vyvozujeme důsledky. Nechválíme. Co říkají druzí, nás moc nezajímá. Občas nás ovládnou emoce a zvýšíme hlas, řekneme to, co pak nejde vzít zpět. Vůbec vztek a hněv prožíváme často. Druzí se nás obávají, mají strach. Zadržují informace, komunikace a spolupráce vázne. Dlouhodobé vztahy nefungují dobře. Cítíme se přetížení. Celková pohoda v životě nic moc. Zdraví trpí. Nejsme spokojeni. Domníváme se, že druzí nejsou ok.

Asertivita nabízí náhled na své chování a pochopení vlastních důvodů k reakcím. Posílí stabilitu osobnosti. Nabídne jasnou strukturu komunikačních dovedností. V neposlední řadě i zažití si asertivního obsahu a formy. Oba typy budou mít šanci lépe komunikovat, spolupracovat.  Nebudou tolik přetížení, celkově se zlepší sebevědomí a zdraví, dosáhnou lépe svých cílů.

Kategorie

Štítky


Sdílet

Esc
Oblíbené kurzy
Naposledy navštívené